+905425278634
Mecidiyeköy / Türkiye
Bizi takip edin
Şimdi Ara
+905425278634

Mide Baypası

Mide baypası

Gastrik Bypass mide ameliyatları arasında ilk uygulanan ve en çok araştırılan tekniktir.

Hem mide hacmini hem de besin emilimini azaltan cerrahi bir yöntemdir. Ancak günümüzde Tüp mide ameliyatı, Mini Gastrik Bypass ve Transit Bipartisyon gibi ameliyatların yerini almıştır.

2003 yılında tüm obezite ameliyatlarının% 63’ünü oluşturan bu yöntem, 2013 yılında% 46’ya düştü. 2016 yılı itibarıyla% 25’e düştü.

2012 yılına kadar en sık uygulanan Mide Küçültme Ameliyatı olmasına rağmen son zamanlarda yerini Tüp Mide Ameliyatı almıştır.

Gastrik Bypass Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?

Vücut kitle indeksi (VKİ) 40’ın üzerinde olan hastalara yapılabilir. Hastanın yaşam kalitesini düşüren ek bir hastalığı (insülin direnci, ortopedik bozukluklar) varsa vücut kitle indeksi üzerinde olan hastalara da uygulanabilir. 35.

Daha önce obezite ameliyatı geçirmiş kişiler için revizyon ameliyatı olarak da uygulanabilir.

Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Roux-en-Y gastrik baypas (RYGB) bir tür kilo verme ameliyatıdır. Bu ameliyat, üst midenizin boyutunu küçük bir keseye indirger. Midenin üst kısmı zımbalanarak yapılır. Bu, tüketebileceğiniz yiyecek miktarını azaltır. Daha sonra bu kese, Roux uzuv adı verilen ince bağırsağın bir kısmına doğrudan tutturulur. Bu bir “Y” şekli oluşturur. Yediğiniz yiyecek daha sonra midenin geri kalanını ve ince bağırsağınızın üst kısmını atlar. Bu, yediğiniz gıdalardan emdiğiniz kalori miktarını azaltır.

Laparoskopik olarak kapalı yöntemle yapılır.

Tüp Mide ve Gastrik Bypass arasındaki farklar nelerdir? Hangisi daha iyi?

Gastrik bypass ameliyatı, özellikle uzun yıllar şeker hastalığı ve reflü şikayeti olan hastalarda yapılan bir ameliyat türüdür. Ülkemizde 20 yıllık geçmişi olan mide baypas ameliyatı yerini Tüp Mide ameliyatına bırakmıştır.

Tüp mide ameliyatının çoğalmasının sebeplerinden biri de anatomik yapıdır. Gastrik Bypass ameliyatında mide küçültülür, bağırsak kısımları değiştirilir ve hastanın besin alımı kısıtlanır. Tüp Mide Ameliyatında açlık hormonu salgılanmasını azaltan midenin belirli bir kısmı çıkarılır, bağırsaklar değiştirilmez, anatomik yapı aynı kalır.

Hastalar operasyon sonrası süreçte iyi takip edilmiyorlarsa ve destek tedavisi yoksa, yeniden kilo aldıklarında% 20’si. Yeniden kilo alımı söz konusu ise revize ve tekrar Tüp Mide Ameliyatı yapmak mümkündür ancak mide baypası anatomik yapıyı değiştirdiği için tekrarlanamaz.

Tüp mide cerrahisinde mide-jejunum birleşim yerinde ülser, bağırsak dolanma riski gibi mide baypasa özgü bazı komplikasyonlar varken komplikasyon oranı çok düşüktür. Ayrıca mide bypass ameliyatında tüp mide ameliyatına göre ishal, vitamin & mineral ve protein eksiklikleri daha yüksektir.