+905425278634
Mecidiyeköy / Türkiye
Bizi takip edin
Şimdi Ara
+905425278634

Saç Ekimi

Saç ekiminin tarihi 1800’lü yıllarda başlar. Ancak modern teknikler 1930’lardan sonra geliştirildi. İlk modern yönteme FUT (Follicular Unit Transplantation) adı verilir ve donör bölgeden bir şeridin çıkarılması ve çıkarılan saç köklerinin alıcı bölgeye geri yerleştirilmesinden oluşur. 1950’lerden sonra, Dermatolog Norman Orentreich’in çalışmaları sayesinde saç ekimi uygun ve kabul gören bir tedavi haline geldi.

Saç ekimi kimlere yaptırılabilir?

Saç ekimi, saç dökülmesine neden olan genetik kodlama nedeniyle daha çok erkekler tarafından tercih edilmektedir. Öte yandan kadınlar farklı hormonal sisteme sahip olsalar bile saç dökülmesi yaşayabilirler ve saç ekimi de yaptırabilirler.

Ayrıca hastanın kaza sonucu oluşan yara izi varsa saç ekimi yapmak da mümkündür. Bu durumda hem estetik hem de medikal tedaviye dönüşür.

Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?

Saç dökülmesinde en büyük rolü genetik oynar; ancak yaşla, fiziksel travmalarla veya tıbbi rahatsızlıklarla birlikte saç dökülmesi de meydana gelebilir. Nedeni ne olursa olsun hasta yeterli donör kapasitesine sahipse saç ekimi işlemi yapmak mümkündür. Sadece saçlı deri için değil, bıyık, sakal ya da saça ihtiyaç duyulan / istenen herhangi bir vücut bölgesi için de yapılabilir.

Saç ekimi nasıl yapılır?

Saç ekiminin temel amacı, donör bölgeden belli bir miktar saç almak ve saçın ihtiyaç duyulduğu alıcı alana nakletmektir. Saçınız ekilmek üzere alındıktan sonra buna “greft” denir.

Donör alan esasen başınızın arkasındaki iki kulak arasındaki alandır. Ancak başınızın arkası yeterli yoğunluk ve kapasiteye sahip değilse göğüs kılı, sakal vb. Çıkarmak da mümkündür. Saç dökülmesine karşı çok daha dirençli oldukları için her zaman başın arkasından çekmeyi tercih ederiz. Kol veya bacak kıllarını çıkarmak bile mümkündür, ancak diğerleri kadar güçlü ve düşünmediklerinden ideal seçenek değildir.

Saç köklerinin alınması için iki yöntem vardır. En modern olanı FUE (Follicular Unit Extraction) olarak adlandırılır. Bu teknikte foliküler üniteler mikromotor veya manuel punch cihazları ile tek tek çıkarılır. Daha fazla bilgi için lütfen “FUE” sayfamızı ziyaret edin.

Diğer ekstraksiyon yöntemine FUT (Foliküler Ünite Transplantasyonu) adı verilir. Bu yöntem oldukça eskidir ve başın arkasında kalıcı bir yara izi oluşturan bir şerit deri çıkarma gerektirdiğinden günümüzde pratik olarak kabul edilmemektedir.

Son birkaç yıldır yeni “implantasyon” yöntemleri var, ancak tüm bu yöntemler, kökler tek tek ekildiği için FUE yönteminin devamı niteliğindedir.

  1. Perkütan (Yarık veya Safir Bıçaklar): Foliküllerin  yerleştirilmesi için bıçakla kesiler (kanallar) yapılması gerekir. Bu bıçak, metal yarıklar veya safir uçlar olabilir. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın…
  2. DHI Yöntemi:  Bu yöntemde önceden yapılmış kesi yoktur. Foliküller bir implanter kalem ile yerleştirilir. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın…
  3. Robotik Yöntem:  Robotik saç ekimi konusunda pek çok gelişme vardır ancak en çok bilineni ARTAS marka cihazlardır. Doktor gözetiminde yapılır. Bu yöntemin en büyük dezavantajı, çok yavaş çalışması dolayısıyla sınırlı miktarda greft çıkarmasıdır. Oldukça pahalı.