Mide Bandı
Mide bandı kilo vermeye yönelik bir ameliyattır. Midenin üst kısmında küçük bir kese oluşturmak için midenin etrafına bir bant yerleştirir. Hasta az miktarda yedikten sonra tok hisseder, bu nedenle tüketilen yemek doğrudan azaltılır.
Ameliyattan sonra bant, midede yemek sindirimini yavaşlatacak veya hızlandıracak şekilde ayarlanabilir. Bu nedenle ayarlanabilir mide bandı olarak da adlandırılır. Bant sıvı ile dolduğunda daralır, bu nedenle yiyecek geçişi yavaşlar.
Mide Bandı Nasıl Yapılır?
Mide bandı genellikle genel anestezi altında laparoskopik olarak yerleştirilir.
- İşlem 0.5-1 cm çapında 4 portlu kesi ile gerçekleştirilir.
- Mideyi 2 ayrı bölüme ayırmak için midenin üst kısmına dış yüzeyden mideyi saran bir bant yerleştirilir. Midenin üst kısmında 20-30 cc’lik bir poşet oluşturulur.
- Operasyon sırasında herhangi bir dikiş veya kesim yapılmaz .
- Tüm işlem toplamda yaklaşık 60 dakika sürer .
Ayarlanabilir bant mideyi iki bölüme ayırır. Üst kısım oldukça küçük. (20-30 ml). Yiyecekler tüketildiğinde üst bölümde toplanır. Üst kısım dolduğunda yemek yavaş yavaş alt kısma iner, bu arada kişi tok hisseder. Yiyeceklerin geçişi ayarlanan banda göre gerçekleşir. Genellikle yiyecek geçişinin üst bölümden alt bölüme yavaş olması daha iyidir. Hastanın iyi çiğnemesi ve yavaş yemesi gerekir, aksi takdirde orada kusma olabilir.
Ayarlanabilir Mide Bandı adayları kimlerdir?
Mide Bandı 5 yıl ve üzeri obezite sorunu yaşayanlar, diyet ve egzersizle kilo veremeyenler için başka bir seçenek olabilir. Vücut kitle indeksi% 35-50 olanlara tavsiye edilir. Morbid Obezlerde (BMI% 50 +) önerilmez.
Laparoskopik Mide Bandı obezite için anlık bir çözüm değildir, hastanın yaşam tarzını değiştirmesi gerekir. Ameliyattan sonra diyet ve egzersiz yapılmalıdır – aksi takdirde başarılı olmayabilir.
Mide Bandı’nın yan etkileri nelerdir?
- Mide bandı yukarı aşağı hareket edebilir.
- Gastrit veya ülser oluşabilir.
- Mide Bandı mide yüzeyini aşındırabilir. (Bu durumda mide bandının çıkarılması gerekir.)
- Port enfeksiyonu meydana gelebilir. Antibiyotik yeterli değilse bant çıkarılmalıdır.
- Operasyon sırasında mide veya bağırsaklar zarar görebilir.
- Cerrahın bandajı şişirmek için porta yerleştirmesi gerekir. Yerleştirmede herhangi bir komplikasyon varsa küçük bir ameliyat gerekebilir.
- Yerleştirme portu ters dönebilir. Bu durumda bandın şişirilmesi imkansızdır.
- Bant fazla şişirilirse hasta kusabilir.
Mide Bandı’nın faydaları nelerdir?
Gastriktomi, Gastrik Bypass ve Sleeve Gastriktomi kadar etkili değildir. Hastaların çoğu ameliyattan sonraki ilk yıl fazla kilolarının% 50-60’ını kaybederler. Obeziteye bağlı hipertansiyon, diyabet, nöromüsküler eklem problemleri, kolesterol ve uyku apnesi gibi sorunların% 60’ı ameliyat sonrası düzelir veya tamamen kaybolur.
Operasyon sonrası yeterli kilo verildiğinde obezite sonucu ortaya çıkan aşağıdaki hastalıklar bize ciddi bir iyileşme veya tam bir iyileşme gösterebilir.
- Astım
- Hipertansiyon
- Yüksek kolesterol
- Uyku apnesi
- Kavşaklarda Osteoartirit
- Diyabet Tip II
- Depresyon
Kilo vermenin tek çözümü obezite cerrahisi değildir. Daha az yemek yeme ile kalori alımı azalır ve egzersizle kalori eksikliği artırılmalıdır.
Mide bandının diğer tekniklere göre en önemli dezavantajı vücut içinde bir dış malzeme olmasıdır. Band ve porta bağlı komplikasyonlar nedeni ile ameliyatın ilk 5 yılında hastaların% 25’inin mide bandının çıkarılması gerekmektedir. Bu yüksek bir başarısızlık oranıdır. Bu hastaların çoğu için ikinci bir obezite cerrahisi denemesi gerekebilir.