Jinekomasti
Jinekomasti olarak da adlandırılan jinekomasti, erkek meme dokusunun boyutunun arttığı bir hastalıktır. Terim Yunanca gynec (kadınsı, kadın) ve mastos (meme) sözcüklerinden türemiştir. Saç ekimi ve rinoplasti sonrası erkekler arasında en popüler 3. ameliyattır. Bazı araştırmalara göre 3 erkekten 1’i jinekomasti sorunu yaşıyor.
Jinekomastinin nedeni nedir?
Ergenlik döneminde; Vücut hormonal bir komplekslik içinde olduğundan erkeklerde hormonal nedenlerden dolayı meme büyümesi normaldir. Bu sürenin geçici olması gerekir, değilse jinekomasti oluşur. Genç erkek fazla kilolu ise jinekomasti olma ihtimali daha yüksektir.
Jinekomasti genellikle belirtilen nedenlerle ortaya çıksa da testis tümörü ve ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Jinekomasti herhangi bir sebep olmaksızın ortaya çıkabilir ve bu da onu “idiyopatik bir bozukluk” yapar . Hormonal tedaviler, kompresyon gömlekleri, fazla antrenman, kilo verme buna çare olamaz çünkü hasta kilo verse bile meme dokusu küçülmez, sadece yağ yüzdesi azalır.
Jinekomastinin başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Göğüslerde kilo alma ve yağ birikimi
- Hormonal bozukluklar
- Kalp, kanser ve tiroid ilaçları, depresanlar, kortizon.
- Alkol ve uyuşturucu
- Akciğer veya karaciğer kanseri gibi bazı kanser türleri,
- Testis ve böbrek kanseri,
- Tiroid bezi bozuklukları
Jinekomasti nasıl sınıflandırılır?
Jinekomastinin durumuna göre sınıflandırılır.
Aşama 1: Göğüs çok büyük değil, sarkma yok.
Aşama 2: Meme büyüktür ancak sarkma yoktur.
3. Aşama: Ciltte sarkma olur ve fazla deri alınması gerekir.
Evre 4: Meme, kadın memesi ile aynı özelliklere sahiptir.
Jinekomasti ameliyatı nasıl yapılır?
Durum şiddetli değilse genel anestezi altında Liposuction ile yapılabilir. İleri derecede jinekomasti ise genel anestezi altında yapılmalıdır. Operasyon 50 ila 90 dakika sürebilir.
1. ve 2. faz jinekomastiler liposuction ile rahatlıkla tedavi edilebilir. Fazla deri alınmasına ihtiyaç varsa, onu çıkarmak için küçük bir kesi yapılır. Genellikle çok fazla kilo vermeyen ve spor yapan hastalarda ciltte sarkma oluşmaz. Liposuction sonrası deri altındaki meme dokusu hala büyükse meme başı altından küçük bir kesi ile alınacaktır.
3. ve 4. aşamalarda tek operasyonda liposuction ve meme dokusunun alınması gerçekleştirilir. Yaşlı hastalarda cildin gergin ve gergin olması zordur. Hastada ileri derecede jinekomasti varsa ciltte sarkma olur ve fazla deri alınması gerekir. Göğüs dokusunun cerrahi olarak çıkarılmasından sonra, fazla sıvı ve kanın boşaltılması için cerrahi bir dren yerleştirilir.
Jinekomasti ameliyatı sonrası nasıl bakılır?
Hastanın durumuna göre karar verilen ameliyat sonrası bazı hastaların hastanede kalmasına gerek kalmaz. Ameliyatın hemen ardından hasta 3 hafta giyilmesi gereken kompresyon korsesini giymeye başlar. 3 hafta sonra hasta 6 haftayı tamamlayana kadar sadece gündüz giyebilir.
Ameliyat sonrası birkaç gün şişlik, hassasiyet ve hafif ağrı olması çok normaldir. Bu rahatsızlıklar zamanla geçecek. Nadiren normal kabul edilen uyuşma, hafif ağrı, şişlik olabilir. Ameliyattan 2 hafta sonra hastanın yüzmesine izin verilir. 6 hafta boyunca meme bölgesinde fiziksel aktivite veya travmaya neden olabilecek herhangi bir durumdan kaçınmak gerekir.