+905425278634
Mecidiyeköy / Türkiye
Bizi takip edin
Şimdi Ara
+905425278634

Göz Kapağı Cerrahisi

Göz Kapağı Cerrahisi (Blefaroplasti)

Göz kapaklarımız bizi iyi ya da kötü, genç ya da yaşlı gösteren alanlardan biridir. Genetik nedenlerle genç yaşta üst göz kapaklarında sarkıklık veya alt göz kapaklarında sarkıklık, bazen de yaşlılığa bağlı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu olumsuz değişiklikler kişinin daha yorgun görünmesine neden olabilir.

Göz Kapağı Ameliyatı  veya  Blefaroplasti, göz çevresindeki dokuları germek amacıyla sarkan deri ve fazla kas dokusunu çıkarmak için alt veya üst göz kapaklarına uygulanan girişimler grubudur.

Göz Kapağı Ameliyatına İhtiyaç Duymanın Belirtileri Nelerdir?

Cildimiz normalde elastik bir şekle sahiptir. Ancak yaşlandıkça esnekliği giderek azalır. Yüz derisindeki elastikiyet kaybı sonucu göz kapaklarında fazla deri toplanır. Bu nedenle ilk yaşlanma belirtileri göz kapaklarında görülür. Göz kapaklarında meydana gelen bu tür değişiklikler yorgun ve yaşlı bir görünüme neden olur.

  • Göz altı torbaları ve renk değişimi
  • Üst göz kapağı düşüklüğü
  • Üst göz kapağında kırışıklıklar ve sarkmalar
  • Göz çevresindeki kırışıklıklar
  • Yorgun bakış

Göz kapaklarında oluşan deri sarkmaları üst göz kapaklarının sarkmasına neden olur. Bu sorun bazen hastanın görmesini kısıtlayacak kadar şiddetli olabilir ve estetik olarak daha kötü bir görünüm olacaktır. Bu durumda, bu durum fonksiyonel olarak tedavi edilmelidir.

Estetik veya fonksiyonel amaçlarla Blefaroplasti ameliyatı olmak isteyenler için üst göz kapağı veya alt göz kapağı tek olarak ameliyat edilebilir veya her ikisi birlikte sabitlenebilir. Blefaroplasti genellikle kaş kaldırma ve endoskopik orta yüz ameliyatları ile birlikte yapılmaktadır.

Blefaroplasti işlemimden önce ne bilmeliyim?

Ameliyat sırasında kanama olasılığını artırma riski nedeniyle işlemden en az 15 gün önce aspirin veya antibiyotik gibi kan sulandırıcı ilaçların tüketimi durdurulmalıdır. Yara iyileşmesini geciktirdiği için sigarayı veya diğer tütün ürünlerini tüketmeyi 2-3 hafta önce bırakmalısınız. Beklenmedik etkilere neden olabileceği için bu süreçte bitkisel takviyeler alınmamalıdır.

Üst Blefaroplasti nasıl yapılır?

Üst göz kapağı ameliyatı, fazla deri ve kas dokusunun küçük kesilerle alınması işlemidir. Yaranın fark edilmesini zorlaştırmak için göz kapağı kıvrımına bir kesi yapılır. Yüz germe ve kaş kaldırma operasyonları ile kombine edildiğinde daha iyi kozmetik sonuçlar verir. Lokal anestezi ile üst blefaroplasti yapılabilir.

Alt Blefaroplasti nasıl yapılır?

Elmacık kemikleri üzerinde bulunan yağ bezleri yaşlanma süreciyle birlikte yerçekiminin etkisiyle aşağı doğru hareket eder. Bu da alt göz kapağının altında sarkmaya ve ağız çevresinde derin bir kırışıklığa neden olur. İlk adım olarak göz altındaki bu yağlar bir önceki yerine kaldırılır. Bu yağ topaklarının değiştirilmesinden sonra cerrah, çıkarılması gereken çok fazla deri olup olmadığını kontrol eder. Kirpiklerin hemen altına ince bir kesi yapılarak gergin görünmesi ve gevşek cildi gidermek için fazla deri alınır. Göz altında içbükey bir görünüm (çökmüş) varsa cildi yükseltmek için yağ enjeksiyonu tedavisi yapılabilir.

Göz kapağı ameliyatından sonra kendinize bakmak

Ameliyattan sonra göz kapakları tamamen kapanmaz. Böylece hastalar her yeri görebilir. Göz kapakları çok gevşek olduğu için morluklar ve şişlikler meydana gelecektir. İlk 24 saat göze buz torbası sürmek şişlik ve morluklara yardımcı olacaktır. İlk 48 saatin sonunda şişlik maksimum seviyeye ulaşacak ve ardından hızla azalacaktır. İki gün sonra bandajlar değiştirilir ve kişi çok daha geniş bir görüşe sahip olur ve fazla aktif olmadan günlük hayatına döner.

İşlem sonrası şişlik ve morluklar 5-7 gün devam eder ve bu süre zarfında hasta dinlenmelidir. Bu sürenin sonunda dikişler alınır ve hasta sosyal hayata dönebilir. Tüm morluklar geçtikten ve dikişler alındıktan sonra makyaj yapılabilir. İşlem sonrası 1 hafta sigara içmemeli ve kan sulandırıcı ilaç almamalıdır. Ameliyat sonrası 7 gün bu kısıtlamalara uyulmalıdır aksi takdirde iyileşme süreci etkilenecektir.

İşlemden 5 gün sonra hasta araç kullanabilecektir. Operasyon sonrası ilk 2-3 gün hastanın gazete veya kitap okumaması yararlı olacaktır. İşlem sonrası 5. gün hasta banyo yapabilir. Hasta ameliyat sonrası 7-10 gün lens takmamalıdır. Operasyondan sonra gözleri güneş ışığından korumak gerekir.